BISMILLAHIRAHMANIRAHIM

Monday, 20 February 2017

menabung~ Kalau Nak Berjaya - Altimet Feat Najwa Latif





ha.. layan lagu ni.. hayati lirik2 nya.. OPPPPsss bukan sahaja dgn melabur diASNB ek.. mcm2 cara lagi kita boleh praktikkan. terpulang pada individu untuk memilihnya.



saya, bukanlah orang kaya yang sentiasa ade duit. ya hutang hampir keliling pinggang. pening tau hari2 juga dok pikir mcm mn nak settlekan . xpa.. kita cuba perlahan2 dan settle 1per1.  hai la hati.. akan rasa tenang bila ade duit lebih, mula gundah bila duit diperlukan dalam saat2 yang sangat memerluakan.



apa yang anda rasa bila susu anak hbs hujung bulan dan gaji x dapat lagi?

apa pulak kiranya anak sakit time2 duit tiada?

nak balik kampung ade emergency, duit xda?

aduhhhhh.. pening wooooooooooooooooooooo..



siapa pernah kene, siapa pernah lalui? malukan nak pinjam sana sini. bagi yang pernah lalui tu, sudah2 lah beberlanja lebih, saat ini juga kita start menabung.  saya sendiri pernah di tegur rakan sekerja yang jauh lebih muda dr saya.. waaa time tu br dapat gj konon nak beli set LAneige,.. full set,, dah ambil ni.. dh nak bawa ke kaunter,,, lalu dia dengan ikhlas berkata:

 "kak, perlu ke beli brg ni? sekarang ekonomi kita x stabil. beberlanja mengikut keprluan bukan kehendah. 2016/2017 dan barangkali 2018  ekonomi kita x stabil. leboh baik akak simpan duit ni. yuran2 blaja akak dah settle ker?"

saya time2 tu jugak letak balik barang2 tu. syukur masih ada yang mengingatkan sy tentang beberlanja. serius. rakan2 kerja tau tabiat shopping saya. ade je nak dibelinya. Alhamdulillah, saya masih pegang kata2 Wany. dialah yang memberi tumbukan padu pada saya  awal tahun baru ni. hehehehhe



teringat time kecik2. saya memang akan menabung duit belanja sekolah.. Tahun 1995-2000 tu, kalau xde rm10-rm20 dalam poket bj skolah saya rasa tak tenang (time ni dh kira banyak sgt utk budak skolah). walhal, abah bg belanja sehari rm2 je,. saya akan bawa rm10 setiap hari. sebab takut kene tinggal bas ke.. saya lapa ke.. nak beli buku ke.. mcm2 la.. saya dulu amek upah dr abah cabut uban sehelai 5sen. kalau dgn mak rm1 sehelai sbb mak rmbut pnjang dan rambut mak x de uban pn.. kalau ade nasib2 je sehelai 2 je...  itula hasil duit tabung saya.. bila kira2 tabung masih x cukuo saya akan bawak tabung saya srh mak abah abg2 dan kakak serta adek saya sedekah dlm tabung saya,, lg 1.. sapa jumpa duit syiling time basuh kain kira dia pny la.. hehhehehe... tu pun hasil pendapatan sy tu.. seronok sgt zaman kecik2 ni..



ok jomla kita plan2 sama2 semntara masih awal tahun ni,



1 TARGET

apa taget anda nak  menabung. tetapkan sebanyak mana anda nak menyimpan setiap hari/minggu/bulan.

macam saya dekat opis joint kawan '52 weeks saving challenge' dekat rumah asingkan siap2 'petty cash'-)belanja mkn hari2 ke opis dengan suami) dan tabung syiling serta tabung anak2 -mana2 duit yang anak2 dapat hasil pemberian atok nenek pakcik2 dan makcik2nya.

2. 10% untuk simpanan
3. min 1/40 pendapatan dilaburkan ke jalan Allah
4. asingkan siap2 duit belanja dan komitment bulanan

Alhamdulillah ni la hasil tabungnya.. kami siap open kuiz teka jumlah duit lg ,,hehhehe




1 comment:

NUFFNANG