BISMILLAHIRAHMANIRAHIM

Sunday, 23 August 2015

mintalah kepada Allah

pelik sungguh hati ini,, menagis ketika melihat cerita lawak.. namun ku bawa hati mencari apa kah sebabnya,,, cari dan terus mencari.. aku hilang satu persatu..Allah gantikan lebih dari itu.. ALAH tarik satu persatu milik aku.. tp ALLAH beri kekuatan dan keyakinan yang tidak pernah aku sangkakan,,, aku bersyukur aku masih ada ALLAH yang sentiasa dengar rintihan dan rengekkanku/..

aku bersyukur kerana Allah mendengar rintihan hati.. ALLAh sellau beri aku petunjuk atau petanda yg seringkali menjadi tanda tanya dihati.. aku, hambaNYA yang selalu melupakannya.. selalu meminta ketika aku diujiNYA. x kisahlah ujianNYA berat atau ringan.mampu atau tidak mampu aku hadapi namun ujiannya tetap aku harungi.

bukan sekali dua Allah dengar doaku.. tapi kenapa ku masih lalai ? kenapa bila tersadung baru aku nk buka mata? betapa lalainya aku,, Allah juga sudah lali dgn perangaiku agaknya.

aku, bila keresahan sudah pasti meronta2 memohon keampunan dan segera aku memanjatkan doa.. jika aku berasa lemah aku memohon Allah berikan kekuatan padaku.. jika aku was-was aku gagahkan diri mencari keyakinan berpandukan doa atas petunjuk yang diberikan,,

bukan senang nak dapat apa yang kita nak.. sapa yang boleh beri kebahagiaan pada kita? manusia? belum tentu.. Allah pasti YA.. kerana jika sejjuta org membenci, mengkhianti kita, mnyakiti hati  kita.. tetapi jika kita sentiasa ada ALLAH pasti DIA akan merawat segala duka lara.  kasih sayang Allah dan rahmatNYA lagi bermakna dan itula yg harus dicari. yakin pada pada ALLAH.. yakin pada janjiNYA..

cukup utk merayu pada manusia.. cukup untuk menegakkan keadilan. cukup untuk bertegang urat untuk menyatakan siapa bena atau salah,,"cara kau salah ikot cara aku" dan cukup2lah menyakiti hati diri sendiri..usah sekali mnyakiti hati org lain...dan  untuk apa berbohong pada diri sendiri.. untuk apa berpura2 pada semua mata jika hati derita,, tp.. kita sanggup telan duka n duri sekalipun demi melihat orang sekeliling kita bahagia.

gerakan hati merupakan petanda ianya benar2 telah terjadi atau mungkin terjadi pada masa itu dan mngkn ianya akn terjadi suatu hari nnt.. namun bahaya juga terlalu bergantung pada gerak hati ..ini kerana syaitan mngkin ingin memperdaya kita. oleh itu ...solat 5 waktu jgn diabaikan.solat istikarah,sola hajat akan membantu kitaa jika dalam kesulitan,

siapa yang tidah ingin bahagia?
siapa yang tidak mahu tenang?
siapa yang tidak mahu kaya?
siapa yang tidak mahu snang?

lihat diri pandang cermin
apa kurang perlu diperbaiki
bukan harap orang jamin
tapi harap ALLAH berkati

aku belajar tentang kasih sayang dengan ujianNYA
aku belajar tentang kejujuran dari petunjukNYA
aku belajar pentingkan diri dari kuasaNYA
aku belajar menagis dari dugaanNYA
aku belajar tersenyum dari rahmatNYA

aku kenal cinta dariNYA
aku kenal dia olehNYA
aku kenal dunia atas agungNYA
aku kenal bahagia atas kasihNYA

jatuh bangun aku bersamaNYA
sedih pilu ku luah padaNYA
sakit derita kulaungkan padaNYA
senyum tawaku keranaNYA


~SNA

lanjutkan harapan & DOA2 comments:

NUFFNANG